Запомнете дека многу медицински состојби имаат знаци слични на деменцијата, па затоа немојте да претпоставувате дека некој има деменција само затоа што кај него се присутни некои од знаците. Мозочните удари, потиштеноста, алкохолизмот, инфекциите, хормоналните нарушувања, недостигот на некои прехранбени материи и туморите на мозокот можат исто така да предизвикаат знаци слични на деменција. Многу од тие медицински состојби може да се лекуваат