НА ДЕМЕНЦИЈАТА И ТРЕБАШ ТИ!

Важно е да зборуваме за деменција.
Важно е да имаме каде да се обратиме.
Важно е да се живее достоинствено со деменција.
Отворени часови

Отворени часови

Понеделник - Петок 8:00 - 16:00
Сабота 8:00 - 16:00
Недела 8:00 - 16:00
Контакт адреса

Контакт адреса

Phone

+82 4052 4052

Email

info@ianskopje.org

Social

Location

Skopje
Следи новости

Следи новости

Здраво стареење ДА,

ДЕМЕНЦИЈА НЕ

Ја разбираме деменцијата

Деменцијата ја нарекуваат епидемија на 21 век и со право, зашто додека го читате првиот дел од реченицата на секој 3 секунди има еден нов заболен од Алцхајмерова болест. Во светот има повеќе од 45 милиони заболени, а пресметките предвидуваат застрашувачки пораст на брoјот на заболени од околу 152 милиони до 2050г. На секои 20 г. бројот на заболени се удвојува. Зборуваме за четвртата водечка причина за смртност во светот, заради која годишно умираат повеќе луѓе отколку од карцином на дојка и простата заедно. За жал, не постојат точни епидемиолошки податоци за застапеноста на Алцхајмеровата болест во Македонија, но според светската статистика и бројот на население во Р. Македонија над 65 годишна возраст, би требало да има најмалку 20.000 заболени. Повеќето од нив се дома, ниту еднаш не прегледани од невролог или психијатар, без соодветен третман, а останатиот дел, во напреднатите фази на болеста, кога грижата за нив во домашни услови е мошне тешка, престојуваат во домови за стари лица. Тоа е една од причините зошто немаме точна бројка на заболените од АБ во Македонија. Од друга страна трагајќи за причината зошто тоа се случува, сметаме дека еден од најчестите митови нераскинливо врзан за Алцхајмеровата болест, а мошне застапен кај нашето население е дека заборавањето доаѓа со годините и е дел од нормалното стареење. Против овој мит активно треба да се бориме, со цел Алцхајмеровата болест рано да се препознае, да се дијагностицира и навремено да се отпочне со терапија.

Д-р Габриела Новотни Претседател

Д-р Габриела Новотни

Деменцијата и ковид пандемијата

Совети за луѓето кои живеат со деменција

Совети за давателите на услуги на домашна нега

Нашиот ТИМ

Нашиот ТИМ

Д-р Габриела НовотниПретседател

Шпреса ХасаниДоктор

Марија ТанескаПсихолог

Светлана ИлоскиПсихолог

Катина АлексовскаДоктор

Александра АнгеловаДоктор

Андреа ИвановскаСтудент по психологија

Ивана ЈачеваДоктор

ОБЕЛЕЖЈА

ДЕМЕНЦИЈА

Најчести Видови
Фронтотемпорална деменција

Фронтотемпорална деменција

Таложење протеини во фронталните и темпоралните региони на мозокот.

Lewy body деменција

Lewy body деменција

Таложење на мали купчиња на протеини во нервните клетки.

Васкуларна деменција

Васкуларна деменција

Намален проток на крв во мозокот поради оштетување на крвните садови.

Деменција кај Алцхајмерова болест

Деменција кај Алцхајмерова болест

Амилоидни плаки, неврофибриларни вретена и губиток на неврони.

НЕГУВАТЕЛИ

Спознај ја Деменцијата

Системот ги заборава лицата со Алцхајмер, семејствата сами го носат товарот.
БЛОГ

НОВОСТИ

Новости

2ра Тематска конференција за деменција и невродегенерација

Почитувани колеги и пријатели ,

Со задоволство објавуваме дека 2-та Тематска конференција за деменција и невродегенерација ќе се одржи во Охрид, Северна Македонија од 26-ти до 29-ти октомври.
Поминаа четири години од првата, од кои две во сенка на пандемијата што не оддалечи од заеднички дружби, дискусии и споделување на професионални искуства . Сигурени сме дека оние кои што ја имаа можност да присуствуват во мај, 2019-та година, никогаш нема да го заборават и научниот дел, а и прекрасниот град Охрид.

Оваа тематска конференција ќе биде придружен дел на 7-от Македонски психијатриски конгрес со меѓународно учество и ќе истражува различни теми од областа на
деменција и нарушувања на движењата, имајќи го во фокусот пресекот ,,каде неврологијата се среќава со психијатријата,,.

Нашата амбиција е оваа конференција да стане јадро каде се раѓаат истражувачки идеи, сцена каде светски познатите експерти во областа го споделуваат своето знаење и искуство,
платформа каде младите ги истражуваат тајните на мозокот и се вљубат во невронауката, лабораторија за создавања професионални мрежи и градење мостови со регионот и светот.

Последно, но не и најмалку важно, градот Охрид е вистински бисер што ќе ви ја подмлади душата, а престојот во овој град заштитен од УНЕСКО покрај едно од најстарите езера во светот, може позитивно да влијае на Вашата лична превенција на деменција ( нема референца за ова, ќе треба да го докажиме : )

Во име на организацискиот одбор Ве покануваме да се придружите и со нетрпение да се видиме оваа есен во прекрасниот Охрид !

Срдечно,
Доц. Д-р Габриела Новотни
Претседател на Институт за Алцхајмерова болест и невронаука

Со почит,
Проф. Д-р Антони Новотни
Претседател на Македонско психијатриско здружение